Silmien laserleikkaus yleisesti

Lasersäteen historia

Lasersädettä käytetään nykyjään lähes kaikkialla, tällä hetkellä sinua lähin lasersädettä käyttävä laite lienee tietokoneesi cd-asema. Yleensä lasereista puhuttaessa jokaiselle tulee ensiksi varmasti mieleen se kynä, josta lähti punainen säde. Nykyjään valitettavan usein saa lukea eri medioista uutisia, joissa ulkomailta hankittua, tehokasta laserpointteria on käytetty lentokoneiden tai jääkiekkomaalivahtien häirintään. Harva väärinkäyttäjä tajuaakaan, kuinka nopeasti tuollainen teholaser vie näön silmästä.

Lasersädettä käytetään yleisimmin teollisuudessa erilaisten materiaalien tarkkuusleikkaamiseen. Yksi lasersäteen suurimmista eduista on se, että sillä voidaan suorittaa todella tarkkoja leikkaamisia. Terveydenhoidossa lasersädettä käytetään hieman säteen tyypistä riippuen esimerkiksi. tatuointien, ihokarvojen, aknen sekä luomien poistoon. Silmäleikkauksissa kätettyjä lasertekniikoita on viittä erilaista:

  • LASIK
  • LASEK
  • FemtoLasik
  • SMILE
  • PRK

Pitäisikö minun harkita silmien laserleikkausta?

Ovatko silmälasit jatkuvasti tiellä? Tympiikö piilolinssien käyttäminen? Jos vastasit molempiin, tai edes toiseen kyllä, saattaa silmien laserleikkaus olla hyvä vaihtoehto sinulle. Yleisiä rajoittavia tekijöitä silmien laserleikkauksen suhteen ovat esimerkiksi. alle 18-vuoden ikä, raskaus, tietyt sarveiskalvojen ongelmat tai ylisuuret pupillit. Silmien laserleikkaus voi kuulostaa aluksi vieraalta ja pelottavalta, mutta maailmalla silmien taittovirheiden korjauksia laserilla on tehty monia kymmeniä miljoonia. Suomessa leikkausten määrä on noin 20 000 kappaleen tasolla, lisääntyen jatkuvasti. Silmien laserleikkauksella voidaan korjata monenlaisia näön ongelmia, kuten likinäköä, hajataittoa sekä kaukonäköä

Laserleikkauksia tekeviä klinikoita on Suomessa jo lähes jokaisella suurella paikkakunnalla, määrän kasvaessa jatkuvasti. Uusien toimijoiden myötä myös hinnat ovat pudonneet rajusti siitä, mitä ne alkuaikoina olivat. Hinnat vaihtelevat laajasti klinikoittain, suorittamamme hintavertailun perusteella voitaneen sanoa keskiarvon asettuessa noin 3000 – 4000 euron tasolle per silmäpari. Hintoja vertaillessa kannattaa katsoa, sisältyykö siihen jälkitarkastusmaksua, joka on yleisesti noin muutaman sadan euron luokkaa.

Silmien laserleikkaus alkaa aina perusteellisella silmien esitutkimuksella, joka sisältää optikon, hoitajan sekä silmälääkärin tutkimukset. Esitutkimuksen tarkoituksena on selvittää mm. potilaan kummankin silmän taittovirheen määrä sekä niiden muutokset, silmien yhteistoiminta sekä topografia. Esitutkimuksen tärkeys leikkausoperaatiossa on suuri –  siitä saatujen mittaustulosten perusteella saadaan selville, sopiiko silmien laserleikkaus potilaalle ylipäätänsä. Huolimattomalla esitutkimuksella koko leikkaus voi mennä pahimmassa tapauksessa pieleen.

Silmien laserleikkauksen teettäminen ulkomailla

Entistä suositummaksi on muodostunut silmien laserleikkauksen teettäminen ulkomailla, kuten esimerkiksi. Virossa tai Turkissa, maiden reilusti (Suomea) halvemman hintatason vuoksi. Hintoja vertaillessa kannattaa kuitenkin muistaa, että joudut maksamaan myös matkat leikkausmaahan sekä siellä asumisen – yleensä pari- kolme yötä. Muutamat klinikat tarjoavat mahdollisuutta käydä esitutkimuksessa Suomessa, minkä jälkeen varsinainen leikkaus suoritetaan ulkomailla. Leikkauksen teetättämistä ulkomailla miettiessä kannattaa muistaa, että jos leikkaus syystä tai toisesta epäonnistuu, ei Suomen potilasvakuutus sitä korvaa. Tällaisten potilasvakuutusten ottaminen on useasti ulkomaisille klinikoille täysin vapaaehtoista. Suosittelemme rohkeasti kysymään ulkomaisilta klinikoilta, minkälainen heidän vakuutuksensa on ja mitä se korvaa.

Leikkauksen mahdolliset riskit?

Silmien laserleikkauksista puhuessa ja leikkauksista yleensä, on hyvä muistaa, että mikään leikkaus ei ole riskitön. Potilasvakuutuskeskuksen julkaiseman viimeisimpien tilastojen mukaan vuonna 2014 silmän alueen potilasvahinkoja korvattiin yhteensä 29 kappaletta, joista yksityisen sektorin osuus oli 34% (lähde). Suoritettavat leikkaukset ovat aina hyvin yksilöllisiä ja omalla kohdalla leikkauksen mahdollisista riskeistä kannattaa keskustella lääkärin kanssa.