Silmien laserleikkaus ulkomailla

Silmien laserleikkaus ulkomailla – riski?

Silmien laserleikkausten hintakehitys on ollut suhteellisen vaisua, johtuen osaltaan jo pelkästään operaatiossa käytettävien laitteistojen todella korkeasta hinnasta. Operaatioiden hinnat ovat pysyneet melkolailla samalla tasolla, vaikkakin markkinoille on tullut uusia tekijöitä. Mentäessä jo lahden toiselle puolelle Viroon on operaation hinta selvästi suomea halvempi.

Osalle silmien laserleikkaus ulkomailla voi kuulostaa (ainakin aluksi) liian suurelta riskiltä, kun taas toisille hieman edullisempaa loppulaskua. Vanha sananlasku ”halvalla ei saa hyvää” pätee myös tässä asiassa melko hyvin. Varsinkin, kun on kyse niinkin herkästä asiasta kuin näkö, kannattaa turhia riskinottoja välttää.

Voiko halpa sittenkin olla hyvää…?

Ulkomaalaiset klinikat ovat pyrkineet suomen leikkausmarkkinoille mainostamalla ensisijaisesti edullisia hintojaan. Ulkomaisten klinikoiden edullisuus (verrattuna suomeen) on selitettävissä ainakin yhdellä asialla – elintasoero. Esimerkiksi. Virossa keskimääräinen palkka on noin 850 euroa, kun taas suomessa se on 3 130 euroa (lähde). Media mielellään nostaa aika-ajoin karmeita tarinoita ulkomailla suoritetuista leikkauksista, joissa kaikki on mennyt pieleen. Niistä onnistuneista kerroista harvoin missään halutaan mainita.

Yksi suuri etu Suomen hyväksi

Vaikkakin leikkauksen teetättäminen Suomessa maksaa enemmän, voidaan kotimaamme yhdeksi suureksi ”kotikenttäeduksi” laskea alan tiukka kontrollointi viranomaisten toimesta, sekä potilasvakuutuksen pakollisuus. Joissain maissa potilasvakuutuksen ottaminen on täysin vapaaehtoista – tai sitä ei ole ollenkaan.